Home

Biography

National Team

Statistics

Multimedia

Nikos' Opinions

Latest News



19/06/2007

Dabizas: Lucky enough!

Επιμέλεια: Αποστόλης Λάμπος / Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2007 11:01

Το SPORT 24 στο μεγάλο αφιέρωμα που κάνει για τη Λάρισα δε θα μπορούσε να μην φιλοξενήσει τον αρχηγό της ομάδας που έκανε την Ελλάδα να παραμιλάει. Ο Νίκος Νταμπίζας μας μίλησε για την επιτυχία της ΑΕΛ, δεν έκρυψε πως νιώθει από τους πιο τυχερούς Έλληνες, ενώ τόνισε και το που έγκειται η δυσκολία της "αποκέντρωσης".

Με 100% BONUS εγγραφής και το καλύτερο καζίνο στο internet! Χαλαρός πλέον, μετά από μια χρονιά γεμάτη ένταση και συγκινήσεις ο Νίκος Νταμπίζας χαρακτηρίζει περίεργη τη χρονιά που πέρασε: "Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν υπάρχει μια ευθεία γράμμη που οδηγεί πάντα στην επιτυχία ή την αποτυχία. Εμείς φέτος είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα και θα μπορούσα να χρακτηρίσω τη χρονιά περίεργη, με αρκετά άσχημα αποτελέσματα. Ωστόσο η πίκρα έσβησε με την κατάκτηση του κυπέλλου και την επίτευξη της παραμονής μας."

Όλα είναι θέμα ισορροπίας

Η μεγάλη του εμπειρία, από την πλούσια και γεμάτη καριέρα του τον βοηθά να βλέπει τα πράγματα πιο ψύχραιμα και λογικά, αν και στον τελευταίο αγώνα με την Καλαμαριά ομολογεί πως το άγχος ήταν μεγάλο: "Το πιο σημαντικό για μια ομάδα που θέλει να χαρακτηρίζεται μεγάλη είναι να διατηρεί την ισορροπία της, και εμείς φέτος την είχαμε. Δεν πρέπει να φτάνουμε στην υπερβολή και στα άκρα ούτε σε κάποια επιτυχία, αλλά ούτε και σε μια αποτυχία. Η ήττα και η απογοήτευση είναι λογικά, αλλά μια μεγάλη ομάδα πρέπει να έχει τη δύναμη να τα ξεπερνάει κι εμείς γνωρίζοντας στον τελευταίο αγώνα πως δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους δείξαμε χαρακτήρα."

Νέα γεννιά φιλάθλων

Στη συνέχεια της κουβέντας μας αναφερθήκαμε στη σημασία που έχει η κατάκτηση του κυπέλλου από μια επαρχιακή ομάδα, ζητώντας του μια σύγκριση με την ομάδα του 80': "Η ομάδα έχει τρία τρόπαια πλέον και αναμφίβολα είναι πάρα πολύ μεγάλο κατόρθωμα για μια επαρχιακή πόλη να πετυχαίνει μια τέτοια διάκριση. Η ομάδα του 80' είναι βαθειά χαραγμένη στη μνήμη όλων και είχε δημιουργήσει μια νέα γεννιά φιλάθλων. Την κατάλληλη χρονική περίοδο ήρθε η νέα επιτυχία από τη φετινή ομάδα που με τη σειρά της θα δημιουργήσει άλλη μια νέα γενιά φιλάθλων."

"Είναι πολύ σημαντικό για μια κλειστή κοινωνία όπως της Λάρισας να πετυχαίνει κάτι τέτοιο η ομάδα της. Δώσαμε τη δυνατότητα στους παλιούς φιλάθλους να ξαναθυμηθούν και να ζήσουν μια παρόμοια επιτυχία, ενώ δώσαμε και μια ώθηση στα νέα παιδιά της Λάρισας, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό."

Με μετριοφροσύνη μας λέει πως νιώθει το μέγεθος του επιτεύγματος που πέτυχε μαζί με τους συμπαίκτες του αλλα..."Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Πάνω από όλους είναι η ομάδα. Νιώθουμε καλά που είμαστε μέλη αυτής της ομάδας."

Η αποκέντρωση... από το κέντρο

Η Λάρισα είναι η μοναδική ομάδα της περιφέρειας που μπαίνει σφήνα στους μεγάλους του κέντρου. Πόσο εφικτό είναι κατά τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2004 Νίκο Νταμπίζα να αποκεντρωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ'επέκταση ο ελληνκός αθλητισμός;

"Η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου δε βοηθά ενέργειες που έχεουν στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας. Δεν υπάρχει το αίσθημα της αποκέντρωσης. Το ίδιο το κράτος είναι δομημένο στο κέντρο, με την περιφέρεια να είναι τελείως αποδυναμωμένη. Πρέπει να γίνουν ανάλογες προσπάθειες με αυτή της Λάρισας, αλλά νομίζω ότι για να επιτευχθεί η αποκέντρωση πρέπει να το θέλει και το...κέντρο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Στην περιφέρεια υπάρχει η αίσθηση ότι ο αγώνας είναι άνισος και δεν υπάρχει κινητικότητα."

Από τους πιο τυχερούς Έλληνες

Έχοντας κατακτήσει το EURO 2004, τίτλους με τον Ολυμπιακό, το κύπελλο με τη Λάρισα και με καριέρα στο εξωτερικό, ναι, ο Νίκος Νταμπίζας μπορεί να νιώθει προνομιούχος. "Σίγουρα η κατάκτηση του ευρωπαϊκού, αλλά και το κύπελλο φέτος είναι δύο διαφορετικές, αλλά τεράστιες επιτυχίες. Η Εθνική όμως είναι πάνω από όλα. Η άποψη μου ήταν πάντα ότι πρέπει να έχουμε την εθνική ως "κορωνίδα" του ελληνικού αθλητισμού. Δεν πρέπει να προσαρμόζεται η εθνική στις ομάδες, αλλά οι ομάδες στις απαιτήσεις της εθνικής."

"Έχοντας ζήσει συτές τις επιτυχίες είναι λογικό να νιώθω από τους πιο τυχερούς ανθρώπους. Είναι προνομιακό να έχεις δύο τόσο μεγάλες επιτυχίες, τις οποίες πολλοί ποδοσφαιριστές μπορέι να μη γευτούν ποτέ. Σίγουρα το ποδόσφαιρο προσφέρει χαρές και λύπες. Στις χαρές νιώθεις δικαιωμένος για τους κόπους σου, αυτή είναι η ανταμοιβή σου."

Με έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τη Λάρισα, δηλώνει ευτυχισμένος στην ομάδα, ενώ αποφεύγει να κάνει μελλοντικά σχέδια ή να βάλει όρια: "Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να κάνεις μακροχρόνια σχέδια. Με βάση τα δεδομένα κάθε χρονιάς παίρνεις και τις ανάλογες αποφάσεις. Εγώ είμαι μέλος μια υγειούς ομάδας και είναι τιμή μου που είμαι αρχηγός της. Η Λάρισα είναι μια ιστορική ομάδα και πλέον είμαι άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί της."


https://sport24.gr/html/ent/422/ent.183422.asp

 

232 Appearances in England (175 for Newcastle United, 18 for Leicester in the Premier League and 39 for Leicester in the Championship). Total League-Cup-Europe appearances 550. National Team appearances 70. Goals total 40.